Wednesday, 22 February 2017

good news



Dah keluar result penerapan, yay alhamdulillah syukur, dpt sambung belajar degree dkt UiTM. yang paling seronok lg tu, dpt dekat dgn rumah pulak kan. kampus sungai petani, uitm merbok hahahha lawak sngt. malangnyaaa, even dpt dkt pun still tak dpt berulang alik ke rumah sbb parents tak bg sbb takut tak belajar. hm so terpaksalah duduk rumah sewa since uitm merbok punya kampus khas utk budak diploma saja. So, for this first semester, i need and i have to get dean list again sbb nak kejar for scholarship sbb dah taknak susahkan parents and diri sndiri untuk bayar ptptn. so siapa yang baca ni pleaseeee doakan sayaaa. hehe. btw, congrats to my friends, ada yang dpt course undang2, corporat admin. heheh. takpelah, even takdak reeki nk smbung law, aku akan try survive utk course ni jugak. harap semuanya mudah dan berjalan lancar. amin. :) 

Monday, 31 October 2016

end of diploma session huhu.


Hi, tahu tak. aku malas juga nak update blog sebenarnya, sbb malas nak bukak laptop actually. tapi.. nak update pasal habis diploma punya pasal, aku sanggup. hahaha. well, yesss, you already know the reason why i update my blog right now. sbb i dah habis diploma. yessss. hurm. mesti ada org akan ckp "eee perlu ke nk bgtahuuu" "diploma je pun linda" "eleh, mcm dia sorg je yg dah habis diploma".

So ! you should read my long essay here right now. *not so long actually*. the reason why i megah2 sngt nak update yg i dah hbis diploma becauseeeeee, aku study hard gila2 mcm nak mati haaaa. just because of my parentsss and they motivate me to get dean list for every sem, but unfortunately rezeki takde nak anc. huhu. and ! mst ada jugak yg ckp "eleh, mcm aku study bukan utk parents aku" "mcm dia sorg je yg study hard" wait ! you dont know me yet please dont judge me. all my friends keep saying that "linda, kalau aku study mcm hang aku bleh mati sumpah." "lindaaaa, awal gila bapak study chill laaa." "lindaaaa, 24 jam ke study?" haaahahahaha. 
to be honest, ive tried to study smart and i've tried to study hard. the differences between that smart and hard is (industrial relation PAD368 Smart: 4/10 _ Hard: 6.4/10) soooooo? what should i choose first? hard isnt? thats why, i never know the actual part which i can choose for to be a smart person so i rather choose to be hard than smart. no no, no need to help. i think one day, i could find the better way.. well im still young, hahaha *not so young 20 dah kot.* 

so, siapa2 je yg kenal aku dkt uitm tuu, take care, wish you all the best and good luck as you all move to the next stage of life. without a doubt, you all will continue to have success in all areas. ha ! you know, during study, i always stick with this quote *study hard and you will be rewarded* :)

Wednesday, 25 May 2016

Goals


            So, memandangkan dean list for 3 sem berturut-turut, 1 sem yang agak memuaskan tapi yg dah lepas, lepas lah, taknak ingat lagi. Teringin nak achieve 4flat. Tapi apakan daya, kemalasan utk test, quiz, just prevent me to get it. tggal 1 sem lagi nak struggle pun. tapi, dgn high confident yg aku ada skrg ni, insha Allah dgn izinNya, 4flat dkt tgn. haih. even rasa mcm tak percaya dgn diri sndiri ni, kadang rasa down, kadang rasa up balik  sbb kawan kawan and family support jd semangat balik. menyesal rasa dlu masa aku malas nak belajar time upsr, pmr and spm. menyesal sngt2. aku tak nampak effort aku dlu. dlu dgn skrg mcm langit dgn bumi. so different tuhan ja tau. takpa linda, ijazah ada lagi. dapatkan ANC linda ! this is for your family and your loved ones :). 

         Talk about achievement ni. My ambition since eighteen is to be ptd (pegawai tadbir diplomatik) or we called it as administration and diplomatic officer. Bila semua org tnya "linda nak jadi apa nnt?" or "course pentadbiran awam ni bleh jadi apa?" and i was like huh? tatau ke hm sedih hahaha. its okay. Tugas PTD : Merancang, menggubal dan melaksanakan dasar-dasar awam mengenai pengurusan sumber tenaga manusia dan organisasi, sumber kewangan, ekonomi, pentadbiran dan pembangunan wilayah/daerah/tempatan/tanah, perancangan dan pentadbiran sosial, hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri (termasuk perkhidmatan luar negeri) keselamatan/ketahanan negara serta pengurusan teknologi maklumat.

         Gaji minimum RM2, 25++ and gaji maximum RM8,73++. and before nak dpt ptd ni kena lalui beberapa interview contohnya online interview, ikuti kursus dan sebagainya. and i remember yg muet aku tak lepas so kena lah lupakan cita cita nak jadi lawyer. hm hahahaha. huhuhuhuu its okay linda... tabahkan hati iniii. :'). so i hope that i could achieve my target and so that i could make my parents happy with my achievement :'). tak mintak apa pun. cuma nak satu. capai cita2. tu ja hm 

Tuesday, 17 May 2016

Friends





             I admit, friends are everything throughout our ups and down they will always be there. kawan aku ramai. sahabat aku dua org ja. jujur ckp, diorg tak settle masalah aku, tp diorg buat aku lupa masalah. asalnya kawan aku ada lima org. kitorng satu geng. hm, tapi skrg semua pecah belah because of misunderstanding among us. aku still nak berkawan dgn diorg. hm, kan tak baik putus kawan kan. tak masuk syurga aku nnt. kalau korg baca ni, aku minta maaf tau qama, nissa and khai. aku pcaya nnt kita akan kawan tapi ambik masa jugak. hm

          So, back to my sahabat. they are funny, crazy, happiest girl in the world lah, and they dont even care what other people talk about them. kita bukan satu university pun. and kitorg kenal bukan dr kecik. kitorg kenal dr org tgh. like i said, dari among three of them yg kami gaduh. dkt university aku ada la kawan. tapi ye lah. diorg tak paham aku. entahlah. aku pun tak paham dgn diri sndiri. nak ckp aku ni jahatt, dkt mana jahat aku ni. yg boleh paham aku depa dua ni je. diorg tak pernah berkira duit dgn aku. tk prnah nak mengharap aku ganti duit ke apa *harap2 diorg halalkan duit tu haha*.and yes, nak ckp kami gaduh tuuuu, banyak kali. tapiii alaaaahh apa nak terasa sngt dgn diorg ni. hahahaha. ckp bukan betul pun hahahaha. thanks iman and iffah. banyak buat aku happy. tak settle masalah aku tkpa cukup sekadar buat aku happy dah okay. teman aku pg jauh2.. shopping... kdg2 belanja aku starbucks hm. thanks sngt2. aku bangga la ada korg. hm.

Wednesday, 23 March 2016

Hari Kecemerlangan Akademik 2016


          Yay ! Congrats to myself sbb dapat dean list. Masa dekat sekolah dlu teringin nak pergi majlis2 macam ni. akhirnya dapat jugak pergi. Time ni masa study week rasanya. First mmg takdak idea nak pakai baju tema black & white. Tapi lepas belek2 almari tuuuu, hmmm terpaksa la pakai baju mcm org nak pg koir ni. hahaha. yang paling memalukan tuuuu terpaksa pinjam tudung kawan. hahahaha. *sorry wani !. 

     
            Masa jalan nak pergi dewan tuuu, ingat majlis biasa2 ja. At first mmg ingat taknak pg, sbb nak study. tapi hmmm bila ingatkan balik sbb tak prnah pg majlis cmni. so mmg tekad nak pg lah. View dalam dewan tuuuuu sumpah cantik ! tatau la bila masa diorg decorate semua ni. and i was like tuan puteri gila masa tu. diorg mcm appreciate gila kami. thanks a lot UiTM. masa first2 masuk dewan tuuuu, aku dah mcm org hulu dahhhh pandang sana sini. serious ckp mmg cantik ! tapi yg hairan sngt, ramai gilaaaaaa dalam dewan tu. almost tak cukup kerusi. rupa-rupanya uitm kami cmpur dgn uitm dungun. thats why la ramai semacam.


         Wahhhh, tgk la makanan tu. special tak? hahahaha dapat makan chicken chop, air juice tembikai and boleh refill bila bila masa ja, cupcakes and so on. tapi sumpah laaaaa, aku makan tak habis. kenyang sngtttt. hahahaha. masa tgh sedap makan, ada la sorg mamat ni staff uitm dkt situ, dia mcm pergi dkt aku, tanya macam2. hahahaha. yg org satu meja dgn aku tu semua dah ingat dia suka aku. hahahah. 
   
       

         Time ni dah habis makan semua and dpt gift dr uitm. ha ! i have one story to tell you masa dkt sini. masa tgh sronok bergambar, ada dua org laki ni, tinggi sorg and tak berapa tggi sngt sorg. diorg ajak la bergambar. so takpela, serious first aku tak kenal pun. and aku tatau mcm mana diorg boleh kenal aku. so masa cuti sem ni, aku saja la stalk diorg. yg tggi tu sebenarnya adik hanis zalika. sumpahhhhhh aku tatau dooohhh. dia follow aku dkt twitter so after aku dpt tau dia adik hanis zalikha, aku pg twitter dia, dia dah unfollow aku. hahahaha. betapa kejamnya aku. serious terkejut bila dpt tau. patut la pg majlis tuuuu dia pandai sngt ! . hahahahah .tu je la crita nya. tak best kan? hahahaha okay byeee :)